Aftellen (6): Radiohead – Let down

Het is een merkwaardig fenomeen. Een boek is in staat om je (gedachten)wereld op zijn kop te zetten, een schilderij kan je imponeren of begerig maken, een film snoert je keel dicht en doet de tranen stromen, maar van alle kunstvormen slaagt alleen muziek erin om je kippenvel te bezorgen. Over het mechanisme dat hierachter schuil gaat doen verschillende theorieën de ronde. Opvallend blijft het.

Die kippenvel-factor is een constante in mijn lijstje. Althans, voor mij. Anderen worden geraakt door heel andere muziek. Gelukkig maar.

Pathos en ingetogenheid. Ook die dimensie speelt een belangrijke rol. Mijn kippenvelmuziek moet van beide iets hebben, maar meer ingetogenheid dan pathos. Teveel pathos slaat dood. Zonder komt het niet tot leven.

Bij Radiohead’s Let down vind ik de balans precies goed. Vandaar op nummer 6.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s