God, een zonsverduistering en een boterham met pindakaas

Het is een stille, bewegingsloze ochtend. De tijd hangt als nat wasgoed aan een lijn en laat zijn druppels vallen. Met vriend en fotograaf Ray naar Abcoude om langs het Gein te wandelen.

En de zonsverduistering te zien.

Maar de zon lijkt zich voor deze gelegenheid achter een dik pak wolken te hebben teruggetrokken. Als een vrouw, die zich omkleedt achter een kamerscherm.

In een bocht van het riviertje, op de T-kruising waar het Velterslaantje zich bij het dijkje met de prozaïsche naam ‘Gein Zuid’ voegt, staat een handvol huizen. Een poes sluipt door het gras, verderop staan een paar schapen. Op de gevel van een huis hangt een bordje: B&B De Vink. Ooit een uitspanning waar Nescio en Mondriaan een drankje dronken. En Mondriaan soms bleef slapen als hij de Oostzijdse molen nog eens wilde schilderen.

‘Is het altijd zo donker?’ vraagt Ray.

We staan langs het riviertje, de weilanden aan onze voeten, en staren naar niets. Of eigenlijk staren we naar twee keer niets. Naar licht dat er niet is en naar een zonsverduistering die niet te zien is.

Kent u die sketch van Bert en Ernie? Over een regenboog die aan de hemel staat en na een tijdje verdwijnt?
‘Zie je wel,’ zegt Ernie, ‘hij is weg.’
‘Waarom zeg je “Zie je wel?”’, zegt Bert, ‘dan kan ik net zo goed zeggen: Moet je kijken, Ernie. Zie je dat, die boterham met pindakaas? Je kijkt nu naar een boterham met pindakaas die weg is.’
Waarop Ernie zegt: ‘Dat kan niet. Iets kan pas weg zijn, als het er eerst wel wás…’

Wat er wel is, is het riviertje, dat bewegingsloos als een op de grond gevallen lint in het landschap ligt. Riet. Een dijkje. Knotwilgen die met ruwe hand geknipt en geschoren zijn.

God was snel klaar met Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s