Publieke ruimte

Vanmiddag was het plotseling mooi voorjaarsweer. Zo onverwacht dat wij ons eerst eens op het achterhoofd krabden en toen besloten om een kijkje te nemen bij het nieuwe filmmuseum.
We waren niet de enige.
Het was er druk, erg druk. Maar mooi is het wel en de stad is een mooi gebouw en een fijne plek rijker.
Daarna met het pontje weer terug naar de stad en langs het IJ naar het Oosterdok gelopen. Ik ben blij met de IJ-oevers. Met de wijken die er zijn gekomen, de woningen, bedrijven, winkels en horeca. U hoort mij niet klagen.
We liepen langs de binnenhaven weer terug naar het CS. Dronken wat buiten op het terras van Hanneke’s boom, aan de Dijksgracht. Wipten nog even naar binnen bij de bibliotheek en gingen toen weer terug naar huis.
Het was een fijne middag, met echte voorjaarszon en wind van een serieuze havenstad.
Maar een ding begrijp ik niet en heb ik nooit begrepen: waarom zijn wij zo slecht in het ontwerpen en vormgeven van de publieke ruimte? We bedenken goede plannen en zetten mooie gebouwen neer. Maar een kade, straat, park of plein, nee, dat zit niet in ons bloed.
Misschien zijn wij simpelweg een volk van “binnen”. En als wij aan “buiten” denken, dan komen wij niet veel verder dan een stoel op straat zetten.
En dat noemen wij dan een terrasje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s