Van jonge helden, de dingen die voorbij gaan (6)

In het Amsterdam-West van begin zeventiger jaren waren het geen filmsterren die mijn jongenshart op hol deden slaan. De films die ik zag werden bevolkt door tekenfilmfiguren of mannen als Old Shatterhand en Winnetou. Mijn zes jaar oudere broer bewaarde ook al geen foto’s van Brigitte Bardot of Claudia Cardinale – of in ieder geval niet op een plaats die ik dan wist te vinden – en mijn vader evenmin. Misschien is het ook wel tekenend voor de tijd en het milieu dat mijn heldinnen uit Engelse sitcoms stamden.
De eerste actrice die mijn hart stal was Paula Wilcox, die in de populaire serie Man about the house de rol speelde van Chrissy. Ze was naast Jo het serieuze, meer intelligente meisje van de twee, bij wie Robin (Richard O’Sullivan) een serie lang vergeefse pogingen doet om haar te verleiden.
De tweede actrice, Yootha Joyce,  kwam uit dezelfde serie. Ze was Mildred Roper, een rol die zij ook in de spin-off George & Mildred zou blijven spelen. Hoewel Yootha Joyce (1927) eigenlijk veel te oud was om voor mij als jong knaapje een idool te zijn, bezat zij eigenschappen waar ik gevoelig voor bleek. Ik wist hen toen niet te benoemen, maar herken nu een combinatie van sensualiteit, hardheid en snedigheid. Een working class Marlene Dietrich, is misschien een goede typering voor haar.
Wendy Richard werd in de Nederlandse huiskamers beroemd door haar rol van Miss Brahms in de serie Are you being served. Ze speelde een kruising tussen een vamp en een girl next door, in een serie die bol stond van de sexuele toespelingen en grappen. Later zou ze 21 jaar lang de rol van Pauline Fowler spelen in de soap Eastenders.
Een groter succes dan het in 1977 eindigende Man about the house  heeft Paula Wilcox nooit gekend. Yootha Joyce stierf op 24 augustus 1980 ten gevolge van een aangetaste lever. Wendy Richard tenslotte, stierf afgelopen week aan kanker. Ze is 65 jaar geworden.

 paula-wilcoxyootha-joycewendy-richard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s