Aftellen (8): The National – Bloodbuzz Ohio

Hoeveel tijd moet er overheen gaan voordat een nummer opgenomen mag worden in een ranglijst van de mooiste nummers aller tijden? Toch wel enige. Denk ik.

Niet alleen om de waan van de dag uit je lijstje te filteren, maar vooral om te kijken welke muziek nog steeds dezelfde waarde en impact heeft als het losgemaakt wordt van de periode van je leven waarin je het voor het eerst hebt gehoord. Al moet ik hier meteen aan toevoegen dat dit laatste natuurlijk volstrekt onmogelijk is.

Maar toch.

Ik ben een kind van de jaren 78-88. Toch is het opvallend hoe weinig muziek uit die jaren de hierboven geschetste lakmoesproef heeft overleefd en mijn lijstje heeft gehaald. Misschien komt het doordat mijn lijstje er een is van Schoonheid en Troost. Mijn tien mooiste nummers ooit gemaakt zijn absoluut niet de tien beste.

Toch is dat decennium wel nog steeds het referentiekader voor de muziek waarvan ik houd. Mijn liefde voor de band The National is in dat verband dan ook niet meer dan logisch. Voor mij absoluut de beste band van de laatste jaren. En High Violet en Trouble will find me de twee beste CD’s van de laatste jaren.

Is er genoeg tijd overheen gegaan om een van hun nummers op te nemen in mijn lijstje? Ja. Ik maak zelf de spelregels en pas ze aan wanneer ik wil. Bovendien is hun uitverkiezing ook meteen een ode aan dat decennium en alle muziek die in die jaren is uitgekomen en mijn lijstje niet heeft gehaald.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s