Van jonge helden, de dingen die voorbij gaan (12)

Het hupje. Daar wil ik het graag met u over hebben. Gisteravond ben ik namelijk met zoonlief naar U2 geweest. Cadeautje van hem aan mij. De schat.

Als Boy uitkomt in 1980 ben ik 18, net als Larry Mullen en The Edge, Bono en Adam Clayton zijn een jaar ouder. Ik mis hun concert in de Melkweg in oktober van dat jaar, maar laat mijn haar knippen door een Ierse jongen die hen kent uit Dublin. Jongens zijn we, maar aardige jongens. Al zeg ik het zelf.

Ik heb een vriend die gitaar speelt, wat zeg ik: die waanzinnig goed gitaar speelt. We pluizen elke noot die The Edge speelt uit en proberen zijn sound na te bootsen met de beperkte effect- en opnameapparatuur die we hebben. Als er toen toch internet en YouTube had bestaan. Zoekt u op YouTube maar eens op ‘dotted eighth note delay‘ en u zult begrijpen wat ik bedoel.

Ik vraag me af hoe lang David Evans het leuk is blijven vinden dat zijn jeugdvrienden hem ooit The Edge zijn gaan noemen. Als je mid twintig bent begint dat toch al een beetje kinderachtig te worden, denkt u niet. Zelf zul je hem er niet over horen. Horen doe je hem so wie so niet veel: dat laat hij aan Bono over. Hij weeft al 35 jaar zijn syncopische gitaarpatronen, bepaalt het groepsgeluid en laat in zijn achtergrondzang stiekem zien dat hij misschien wel een betere zanger dan Bono is.

En dan dat hupje. Coole jongens dansen niet. Die wiegen zachtjes op de maat van de muziek, met de ene hand rond de hals van een gitaar en de andere op de heup. Hij beheerst het tot in de perfectie, al is-ie iets strammer in de heupen dan vroeger wellicht. Het houdt het midden tussen het wiegen van een kind en het dansen van een bokser. De shuffle van David Evans, die voor mij verbonden is aan zijn gitaartechniek, waarvan wij op onze jongenskamers het geheim probeerden te ontrafelen.

Ik aanschouwde het gisteren voor het eerst zelf, live, met eigen ogen. Kijkt u onderstaand filmpje er maar op na, opgenomen tijdens dat fantastische concert in de Ziggo Dome . Het is een uitvoering van Out of control, een nummer van die eerste elpee uit 1980.

David Evans is nu 53, net als Larry Mullen en ik. Bono en Adam Clayton zijn een jaartje ouder. En mijn zoon, die is 20.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s