Beeldrijm 4: Ceci n’est pas la réalité

MUSHROOM

Hoeveel mensen staan er op deze foto? Pas op, zeg niet te snel twee. Behalve de twee vrouwen in regenponcho zijn dat er namelijk nog twee. Allereerst is er een derde vrouw, die grotendeels schuil gaat achter de linker poncho. We zien een stukje van haar jas, die lang is en doorgestikt, een licht geheven arm en een hand waarin zij een ingevouwen paraplu houdt, die zij zojuist in de winkel heeft gekocht of nog gaat kopen.

De vierde persoon is de fotograaf zelf, wiens silhouet weerspiegeld wordt in de winkelruit. We zien hem in actie, door de knieën, het lichaam gebogen, de spieren gespannen, klaar om toe te slaan. Een schim, een schaduw, een gemaskerde bandiet. De fotograaf is een dief, ja, en we zien hem hier toeslaan. In een flits. Een fractie van een seconde. Hij legt aan, drukt af. Knip. Gotcha!

De fotograaf ontvreemdt een beeld. Steelt het van de werkelijkheid, van de mensen die op zijn foto’s staan. Waar er eerst nog twee vrouwen waren, zijn het er nu vier. Twee ervan lopen door, naar huis, hotel, op weg naar droge kleren. Stappen op een vliegtuig en vliegen terug naar waar ze vandaan komen, Frankrijk, Italië, Spanje, of nog verder weg. De andere twee blijven achter, hier, in Nederland, in Amsterdam. In handen van de fotograaf. Gevangen in zijn camera, in pixels, in stukjes informatie die hun weg vinden van de ene pc naar de andere.

De schrijver daarentegen is een leugenaar. Wat hij ook schrijft, fictie of non-fictie, hij is een leugenaar, een bedrieger. Hij speldt de lezer iets op de mouw. Voert een toneelstukje op. Tovert ze iets voor dat op de werkelijkheid lijkt, maar het niet is. Het zijn slechts woorden. Op papier. Hij verstrikt de argeloze lezer in de draden die hij spint. Draden die van goud mogen lijken, maar het niet zijn. Grootmoeder, wat hebt u mooie woorden! Dat is om je in te palmen, kind.

Wees gewaarschuwd. Ceci n’est pas la réalité.

Beeldrijm 4. Oftewel, de firma List en Bedrog.

 

(Een Beeldrijm begint met een foto van Ray van Schaffelaar, waarop een tekst van mij reageert. Zie ook de vorige afleveringen in de reeks.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s