Zen

Het is bijna 1400 kilometer, de afstand tussen Amstelveen en het plaatsje in de Pyrénées-Orientales waar wij misschien naar toe gaan deze zomer. Volgens Google Maps dan. Twee dagen rijden. Via Parijs, Clermont-Ferrand en Millau. Bovenaan de pagina van Google Maps staan drie icoontjes. Een autootje, een trein voor ‘openbaar vervoer’ en een poppetje dat voor ‘lopen’ staat. In een opwelling klik ik op die laatste. Het duurt even. Het is ook niet niks wat ik vraag. Zelfs voor Google. Maar uiteindelijk komt het programma met de door mij gewenste routebeschrijving. Amstelveen-Laroque-des-Albères. Afstand: 2192 kilometer. Reisduur: 9 dagen en 3 uur. Het eerste dat mij opvalt is de op het kaartje ingetekende route. Die gaat door de Noordzee, kruist het zuidoosten van Engeland, rondt met een wijde boog Bretagne, gaat door de Golf van Biskaje en bereikt ter hoogte van Bilbao weer het vaste land, om vervolgens dwars door de Pyreneeën te gaan. In de route blijkt een ferry van Hoek van Holland naar Harwich en een van Portsmouth naar Bilbao te zitten.
Zo kan het ook, ja. En nu begrijp ik die 9 dagen.
Hoe kom je erop.
Maar wat mij pas echt intrigeert, zijn de eerste regels van de routebeschrijving. ‘Vertrek in zuidelijke richting op de Beneluxbaan. Sla rechtsaf bij Sportlaan.’ Met die simpele aanwijzingen begint mijn reis naar het zuiden van Frankrijk. Zinnen die plotseling een zen-achtige schoonheid krijgen.
Zo simpel is het, ja.
Soms wel tenminste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s