Van jonge helden, de dingen die voorbij gaan (5)

Wat men ook mag beweren, er is natuurlijk maar een artiest die aanspraak mag maken op de titel King of Pop en dat is Paddy McAloon, oprichter en frontman van Prefab Sprout en singer-songwriter van kristalheldere popsongs als When love breaks down, Appetite, Bonny, Johnny Johnny, Moving the river, Cars and Girls, The sound of crying en Looking for Atlantis. Ik kocht hun debuutelpee Swoon in 1984. Maar het was vooral het geniale tweede album Steve McQueen dat McAloon zijn plaats in mijn Hall of Fame opleverde. Ik moet bekennen dat ik de groep na het in 1990 uitgekomen Jordan: the Comeback uit het oog verloor. Ik denk dat het een van de laatste platen is geweest die ik op Vinyl kocht en die overstap markeert in meerdere opzichten een cesuur in mijn muziekcollectie. Pas in 2007 vond ik hen weer terug, toen ik voor een luttel bedrag Kings of Rock & Roll kocht, een Best of dubbel CD.
McAloon werd op 7 juni in Durham geboren. Hij paart vakmanschap aan eigenzinnigheid, gevoel voor traditie aan durf, een sierlijke schrijfpen aan een groot muzikaal talent, gevoel voor humor aan diepe ernst en een mooie, typisch Britse stem aan een even Britse hang naar absurdisme, en verenigt zo Lennon en McCartney in één persoon. Nadat eerst zijn gezichtsvermogen door een ziekte was aangetast, is de laatste jaren ook zijn gehoor, ten gevolge van de ziekte van Ménière, achteruitgegaan. Niettemin zou, volgens de website van Kitchenware Records, begin dit jaar een nieuw album met de titel Let’s the change the world with music – The Blueprint uitkomen. Ben benieuwd of Barack Obama fan is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s