Untergunther

‘Inbraak in Panthéon door geheime klokkenmakers,’ zo kopte de NRC. Leden van de culturele guerillabeweging Untergunther hebben kans gezien een jaar lang in het Panthéon in Parijs in te breken, in een zolderruimte een werkplaats in te richten en de achttiende-eeuwse klok van het Panthéon te repareren. Zonder dat iemand het al die tijd in de gaten had. Ze besloten het uiteindelijk toch maar te vertellen, omdat ze wilden uitleggen hoe de klok moest worden opgewonden.
Untergunther blijt deel uit te maken van UX, een ondergrondse kunstenaarsbeweging die vanaf begin jaren negentig in het geheim Frans erfgoed restaureert en illegaal lezingen, concerten en voorstellingen organiseert. Zo ontdekte de politie in 2004 een bioscoop, compleet met bar, in een van de catacomben van Parijs, diep onder de Seine. Toen zij een dag later terugkwamen, was alle apparatuur weggehaald en lag er alleen nog een briefje: ‘Don’t try to find us.’
Soms is de werkelijkheid nog betoverender dan een avonturenroman. De Bende van de Zwarte Hand meets De Slinger van Foucault.
Ik had het bijna onder het kopje Troostlezen gepubliceerd.

> Website van Untergunther
> Artikel in Timesonline
> Artikel in nrcnext

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s