Borat

ahmadinejad.jpgborat.jpg

Het had een hoog Borat-gehalte, het bezoek van het Iraanse staatshoofd Mahmoud Ahmadinejad aan de Amerikaanse Columbia University. Zijn woorden, zijn pak, zijn voorkomen, ik denk niet dat de cast van Koefnoen het beter had kunnen doen. Maar toch, net zoals bij Borat de lach hand in hand gaat met de gêne en het daar uiteindelijk de Amerikaanse rednecks, homohaters en antisemieten zijn die belachelijk gemaakt worden, zo bekroop mij ook een gevoel van schaamte bij het horen en zien van de reacties op het optreden van het Iraanse staatshoofd.
Niet in de laatste plaats kwam dat door de woorden van Rector Magnificus van Columbia Lee Bollinger, die de zo moedig was om Ahmadinejad, nog voordat hij had gesproken, eens goed de waarheid te zeggen en de mantel uit te vegen. ‘Eerlijk gezegd meneer de president, betwijfel ik of u de intellectuele moed hebt  om deze vragen te beantwoorden. Als u naar een plaats als deze komt, maakt u zichzelf simpelweg belachelijk. Of u bent onbeschaamd provocatief of u bent wonderbaarlijk ongeschoold.’ Aldus Bollinger. Preken voor eigen parochie wordt dat, geloof ik, wel genoemd. Moest zeker nog een paar geldschieters over de streep trekken.
Ik las nu dat de Ferdowsi Universiteit in Iran president Bush heeft uitgenodigd voor een tegenbezoek. Ik ben eerlijk gezegd niet zo benieuwd naar het antwoord of het eventuele optreden van de president van de Verenigde Staten daar. Nee, interessanter vind ik de vraag of Bollinger, als strijder voor de vrije, kritische geest, zijn eigen staatshoofd al eens heeft uitgenodigd. Of hij ook hem het vuur zo aan de schenen heeft gelegd en kwalificaties als ‘onbeschaamd’ en ‘ongeschoold’ in de mond heeft durven nemen.
Kijk, dat zou pas van intellectuele moed getuigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s