Glasgow, 15 september 1982

De kenners herkenden hem natuurlijk, gisteravond: de Celtic-variant. Twee buitenspelers en een spits die terugvalt naar het middenveld. Daar houden Engelsen niet van. Wij weten dat al sinds 15 september 1982, toen Ajax in Glasgow opponent Celtic met hetzelfde concept bestreed. Met Vanenburg en Olsen op de flanken. En Cruijff zelf als spits op het middenveld. 2-2 werd het, waar wij hadden moeten winnen. Olsen en Lerby scoorden. Mooie doelpunten waren dat, fluistert mijn geheugen. Sinds die dag gaat het concept door het leven als de Celtic-variant, bedacht en uitgevoerd door Johan Cruijff, waarmee ook meteen de link met Barcelona is gelegd. Wat er overigens meestal niet wordt bij verteld, is dat Ajax wel gewoon door Celtic werd uitgeschakeld. Doordat zij hier in Amsterdam met 1-2 wonnen. Ik was erbij in het Olympisch Stadion. Ik geloof niet dat die variant in de geschiedenisboeken is beland.

Eén gedachte over “Glasgow, 15 september 1982

  1. Was er ook bij thuis. McCluskey scoorde de 1-2 vlak voor tijd. Was een dramawedstrijd, waarin je aanvoelde dat het fout kon gaan, ondanks de goede uitwedstrijd (toen in Glasgow gehuld in blauwe Le Coq Sportif shirts met een dunne lijn, die later ook in een rode variant werden gebruikt). Mooie tijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s