Van jonge helden, de dingen die voorbij gaan (3)

Het blijft een prachtige schoenendoos met oude foto’s, het web. Maar dan foto’s die blijven doorleven, een beetje zoals de krantenfoto’s in de Harry Potter films dat doen. Stel je voor hoe dat zou zijn: je haalt de schoenendoos met oude foto’s van zolder, blaast het stof eraf, opent hem en op al die prentjes van oude vrienden, klasgenoten en vergeten liefdes prijken nu middelbare mannen en vrouwen, in de weer met huizen, banen, kinderen – en een enkeling misschien met dat alles al niet meer. Je hoeft het je niet eens in gedachten voor te stellen: het is al realiteit op het web.
Ik dacht daaraan toen ik via LimeWire een oude favoriet van mij boven water haalde: Edwyn Collins’ A girl like you. Het nummer stamt uit 1994, was een hitje en kende daarna nog een revival doordat het gebruikt werd in de soundtrack van de film Charlie’s Angels 2: Full Throttle.
Maar Collins kende ik al veel langer. Van Orange Juice, een van die jonge bands uit Glasgow, begin jaren tachtig, die samen met Aztec Camera, Josef K, The Go-Betweens en The Associates voor een heuse Schotse School zorgden.
In 2008 is Edwyn Collins een 48-jarige man, met vrouw en zoon. Drie jaar geleden, februari 2005, kreeg hij een hersenbloeding en een paar dagen later een tweede. Hij werd geopereerd. Lag 6 maanden in een ziekenhuis. Moest daarna opnieuw leren lopen. En gitaar spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s