Bij de dood van het singletje

Vorige week verklaarden Rick van Schooten (directeur Sony Nederland) en Bart Cools (directeur EMI) de CD-single dood – en de media zeiden het hen na. De verkoopcijfers zijn zo gering dat zij verwachten dat de single, behoudens een enkele niche, van de markt zal worden gehaald.
Je gedachten gaan dan automatisch naar het allereerste singeltje dat je zelf ooit kocht. In mijn geval was dat This town ain’t big enough for the both of us, van The Sparks, in 1974.
Maar veel interessanter is de vraag wat mijn laatst gekochte single was. Die is veel moeilijker te beantwoorden. Moet zo’n 20 jaar geleden zijn geweest. Was het misschien Ask van The Smiths uit 1986? Of zie ik een 12″ die ergens tussen mijn elpees staat over het hoofd? Opmerkelijk trouwens, dat die hele periode niet langer dan twaalf jaar heeft geduurd. Lijkt veel langer.
Het laatst gedownloade singeltje weet ik wel. Valérie van Amy Winehouse was dat, en ik was niet de enige. Het nummer stond op 1 in de Nationale Hitparade. Zonder ooit als fysieke single te zijn uitgebracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s